Венецуелански филмови

Венецуелански филмови

05.11.2019.
20h

ПОБУНА У КАРАКАСУ
(1 х 47 мин) – енглески титл

pobunaukarakasu

Синопсис: Један од најцрњих датума у историји Венецуеле свакако је 27. фебруар 198. године, када је почела Побуна у Каракасу (шпа. El Caracazo) која је трајала пуних десет дана и однела огроман број људских живота. Тог дана је “кап прелила чашу” за незадовољни венецуелански народ по увођењу нових мера поскупљења од стране владе тадашњег председника Карлоса Андреса Переса, а по препоруци ММФ-а. Побуна се претворила у нереде, које су снаге тадашњих власти сузбиле без имало милости. Овај догађај био је једна од главних  иницијелних каписли војне побуне три године касније, када се Уго Чавез први пут наметнуо као вођа новог боливарског револуционарног таласа који ће из корена променити Венецуелу.


06.11.2019.
18h

ОРИЈАНА
(1 х 28 мин) – српски титл

оријана

Синопсис: Названа од неких “готичком љубавном причом”, “Оријана” насу лаганом ритму уводи у повратак венецуеланке Марије из Француске у завичај ради продаје запуштене куће коју је наследила од сада већ покојне тетке Оријане. По доласку, налазећи папире и фотографије и сећајући се једне своје раније посете, Марија почиње да склапа делове слагалице и открива позадину теткиног особењачког живота, што ће је натерати да поново размотри планирану продају. Филм је награђен Златном камером у Кану.


06.11.2019.
20h

РАЗГЛЕДНИЦЕ ИЗ ЛЕЊИНГРАДА
(1 х 32 мин) – српски титл

разглизле

Синопсис: У духу Бенињијевог „Живот је леп“, ово остварење приказује борбу левичарске гериле ФАЛН и војске Венецуеле током 1960-их из угла детета чији су родитељи герилци. Зачета усред шуме где су јој се мајка и отац скривали, мала нараторка цело путешествије доживљава као игру, маскенбал и борбу суперхероја и зликоваца. Филм је богат елегантним пропратним анимацијама и хумором који су допринели да прича о историјским догађајима пуним хапшења, мучења и убијања буде пријемчива публици свих узраста и опредељења.


07.11.2019.
18h

ПУЧ У ОСВИТ ДАНА
(1 х 37 мин) – српски титл

пуч

Синопсис: Дана 4. фебруара 1992. године први пут се у центру пажње нашао Уго Чавез, који је са групом војних официра извршио неуспели државни удар у Каракасу. Пошто је увидео да ће бити осујећен, Чавез је у једноминутном обраћању, када је позвао све своје саборце да на мирољубив начин положе оружје и предају се, побрао симпатије Венецуеланаца, који ће га касније изабрати за председника. Филм „Пуч у освит дана“ прати догађаје те бурне ноћи која није прошла без људских жртава, из угла припадника војске, али и грађана Каракаса - што припадника буржоазије и власти, што људи из народа.


07.11.2019.
20h

ЈУЖНО ОД ГРАНИЦЕ
(1 х 18 мин) – српски титл

al sur de la frontera

Синопсис: Al sur de la frontera Is a 2009 American documentary film directed by Oliver Stone. The documentary premiered at the 2009 Venice Film Festival. Writer for the project Tariq Ali calls the documentary "a political road movie". Stone stated that he hopes the film will help people better understand a leader who is wrongly ridiculed "as a strongman, as a buffoon, as a clown."

The film has Stone and his crew travel from the Caribbean down the spine of the Andes in an attempt to explain the "phenomenon" of Venezuelan president Hugo Chávez, and account for the continent's "pink tide" leftward tilt. A key feature is also Venezuela's recent Bolivarian revolution and Latin America's political progress in the 21st century. In addition to Chávez, Stone sought to flesh out several other Latin American presidents whose policies and personalities generally get limited, or according to Stone, biased media attention in the United States and Europe, notably: Evo Morales of Bolivia; Cristina Kirchner and former president Néstor Kirchner of Argentina; Rafael Correa of Ecuador; Raúl Castro of Cuba; Fernando Lugo of Paraguay; and Lula da Silva of Brazil.


08.11.2019.
18h

АРАЈА
(1 х 22 мин) – српски титл

araja

Синопсис: Араја је стари природни рудник соли на истоименом полуострву на североистоку Венецуеле који се 1959. године, у тренутку настанка овог филма, још увек ручно експлоатисао, пет векова након што су га открили Шпанци. Марго Бенасераф, једна од најзначајнијих редитељки венецуеланског филма, сликом из које избија тешко проливени зној обичног човека и вештом поетичном нарацијом дочарава тежак живот такозваних салинероса и њихове архаичне начине рада пре него што ће их једном за свагда индустријализација послати у историју. Филм је исте године приказан на Канском фестивалу, где је поделио Међународну награду критике са остварењем “Хирошима, љубави моја” Алана Ренеа, а тамо је освојио и Награду техничке комисије.


08.11.2019.
20h

КУЋА НА КРАЈУ ВРЕМЕНА
(1 х 37 мин) – нема титл

куцанакрајувремена


09.11.2019.
18h

МЕДВЕД МИЊОИ
Анимирани (краткометражни) за децу - (6 мин)

Синопсис: Медведа Мијоиа и његову мајку пробудила је бука машина које уништавају шуму у којој живе. Бежећи од њих, Мијои доживљава пад који га води право у свет снова у којем упознаје староседеоце те шуме и открива чаролију и пријатељство.

ДАНАС НЕЋЕМО ПРАВИТИ ПИТУ ОД РАЖЕ
Анимирани (краткометражни) за децу - (6 мин) - синхронизовано

Синопсис: Ћућо и Феликс, главни јунаци овог симпатичног крактометражног анимираног филма који је инспирисан кариспким острвом Маргарита у Венецуели, за малишане имају снажну еколошку поруку. Ража Ћућо и рибар Феликс научиће децу да воле и поштују природу и сва жива бића у њој.

ЧУВАРИ ВОДЕ
Анимирани (краткометражни) за децу - (20 мин) - синхронизовано

Синопсис: Стари продавац сладоледа прича причу о животињама са једне планине које су се супротставиле одрласлим људима због тога не схватају колико је важно чувати и штедети воду. Уз помоћ деце, њихове бујне маште и несаломиве воље, родила се нада да је ипак могуће променити начин на који се опходимо према природи.  


09.11.2019.
20h

ДЕЧАК КОЈИ ЛАЖЕ
(1 х 39 мин) – српски титл

децаккоји

Синопсис: Тринаестогодишњи дечак, коме је пре десет година катастрофално клизиште одузело мајку, креће на путовање дуж обале Венецуеле. Да би преживео, користи свој шарм да се увуче под кожу људима које среће, изнова мењајући детаље своје приче. Из парампарчади истина и неистина, реконструише свој идентитет као покретну слагалицу. Ово је прича о трагању за собом, али и огледало друштва које покушава да се опорави од природне катастрофе која се заиста десила 1999. године, а неки делови филма снимљени су на аутентичним локацијама које су погођене клизиштем.

 

 

 

Контакт

Адреса
Цара Лазара 85, 26220 Ковин


Телефон
013/742-310; 013/742-592


Е-пошта
kulturakovin@gmail.com

 

Најава

Фото вести

Издвајамо